I fremtiden samfund kunne man forestille sig, at robotter har overtaget en del af arbejdet i landbruget. Dette kan være tilfældet, da vi allerede nu ser, at der findes en del robotter, der benyttes der, og at de får en større og større betydning, da de bringer mange fordele med sig. Deres arbejde er blandt andet med til at effektivisere landbruget, og er i dag blevet uundværlige for de fleste landmænd. Robotter, applikationer og censorer hjælper dagligt med at spare både penge og tid, og i dette indlæg vil vi sætte fokus på nogle områder, hvor robotter allerede yder en indsats i landbruget.

Plukning af jordbær

AgroBot, der er en spansk virksomhed, lancerede robotten, SW6010, som er blevet en populær jordbærplukker. Robotten er nemlig udstyret med arme og censorer, der kan finde ud af, hvilke bær, der er modne, og hvilke, der ikke er. Dette finder den blandt andet ud af ved at analysere jordbærrenes form og farve. Når den har fundet frem til et modent bær, plukker den det herefter, og kan efterfølgende komme det i en kasse.

Denne teknologi er ikke kun interessant for landbrug, der har jordbær. Teknologien kan nemlig direkte overføres til andre bærtyper og frugter. Selve analysen af frugt eller bær tager heller ikke lang tid, og robotten kan derfor udføre arbejdet hurtigere og billigere end et menneske kan gøre det.

Ukrudt

Uafhængigt af hinanden har flere virksomheder udviklet en række robotter, som kan optimere deres høst af salat. Robotterne kan nemlig analysere, hvilke salathoveder, der skal beholdes, og hvilke, der skal kasseres. Disse robotter er ligeledes udviklet således, at de meget nøjagtigt kan sprøjte gift på enkelte ukrudtsplanter. På denne måde mindskes behovet for sprøjtemidler, da der kun benyttes den mængde, der er nødvendigt for at slå ukrudtet ihjel.

Produktion af vin

Robotnik udviklede en robot, der har fået tag på vinmarkerne. Denne robot er nemlig i stand til at analysere og lave tredimensionelle billeder af vinstokke, der sendes direkte til de personer, der dyrker vinen. Disse særlige billeder kan herefter benyttes til at finde ud af, hvor meget hver enkelt mark producerer. Dette er essentielt, så landmanden kan styre, hvordan og hvornår han skal høste, for at få det optimale udbytte.

Droner

Droner er ikke kun populære blandt privatpersoner, der flyver med dem i deres have i weekenden. De har ligeledes fået en erhvervsmæssig betydning, og her kan man blandt andet tage udgangspunkt i afgrøder. Droner benyttes nemlig her til at give en landmand et overblik over en marks tilstand ved overflyvning med dronen. Disse droner kan blandt andet tage billeder af markerne med infrarødt kamera. Når den har indsamlet data, kan det herefter sendes videre til landmanden, der kan analysere, hvordan marken har det, og derefter tage sine beslutninger på baggrund af disse data. Skulle landmanden i stedet gå ud på marken og selv inspicere sin mark, ville det tage langt længere tid. På denne måde kan dronen dermed være med til at spare landmanden kostbar tid, som han kan bruge på andre gøremål.